Dziergam na drutach i szydełkuję, szyję, maluję, a nawet przędę, próbuję coś wyhodować w ogródku, głaszczę koty... nie umiem siedzieć bezczynnie.Jestem matką trojga dzieci. Można by im poświęcić całą dobę, ale czasem żeby nie dać się zwariować potrzebuję HOBBY i o tym właśnie jest ten blog.

Blog > Komentarze do wpisu
Przepis na czekoladę

Ostatnio eufemistycznie mówiąc "nienajlepiej" się czuję, spędzam więc dni odrabiając zaległości w oglądaniu telewizji.

Muszę się do czegoś przyznać- nie znoszę gotować, nie przepadam też za jedzeniem, za to pasjami lubię oglądać programy o gotowaniu, więc pół dnia oglądam kanał "kuchenny".

Zawlokłam się jednak z rodziną na zakupy i tam znalazłam to:

Zgadnijcie co od razu przyszło mi na myśl :)

czekolada

Jak za dawnych (khem) dobrych czasów.

Wyszperałam stary, podarty zeszyt z przepisami, taki co to połowa przepisana od kogś, połowa z kalendarzy i jakichś gazet (ostatnia stona "Przekroju"- pamięta ktoś?).

Mój przepis wygląda tak:

2 szklanki mleka w proszku

2 łyżki kakao

1/2 kostki masła (ale to z czasów kiedy masło miało 250g, teraz użyłam pół "Kasi")

1/2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

Cukier, masło i mleko włożyć do garnuszka, podgrzewać aż do rozpuszczenia masła, nie zagotować. Dodać mleko w proszku wymieszane z kakao, najlepiej jeśli je przesiejemy do płynu. Masa musi być dość gęsta. Potem wylewam to do miseczki wysmarowanej masłem albo wyłożonej folią.

Można pozostawić na kilka godzin do stężenia, ale dziś nie mogłam się doczekać:

Stylizacja potrawy i foto wykonane przez Zuzię B., lat 5 ;)

Jutro czekolada da się pokroić na kawałeczki i będzie smaczniejsza, bardziej zwarta.

PS. Dziecko za nic mi nie chce wierzyć że kiedyś nie było czekolady w sklepach i ludzie masowo prefabrykowali sobie twór jak powyżej. Echhhhhhhh, ta dzisiejsza młodzież ;)

środa, 09 maja 2007, kasiaba1

Komentarze
2007/05/10 12:32:16
Mniam, mniam... pamietam przepisy z dawnych lat. Mam też taki zeszyt, pamiętający stan wojenny... nadal korzystam. Pozdrawiam.
-
2007/05/10 18:47:03
Oj Kasiu!!! kusisz... a ja miałam sie odchudzać :-(((((
-
2007/06/15 14:38:02
Oj pychotka!
często gęsto robiłam taką czekoladę, jeżeli tylko dysponowałam porządnym mlekiem w proszku i ładowałam w to jeszcze mnóstwo orzechów z własnego drzewa. :))) mniam
-
Gość: Chocok, abuf50.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/12/20 09:21:57
ale szmira mleko w proszku?? trudno o większy syf. Zamiast tracic pieniądze na takie takie badziewie lepiej kupić tabliczkę porządnej czekolady
-
2008/12/20 09:33:27
Hm, znam większe "syfy" niż mleko w proszku, dziecko a ile masz lat?
Przepis pochodzi z czasów wcale nie zamierzchłych kiedy to NIE MOŻNA było ot tak po prostu kupić sobie czekolady w sklepie, za żadne pieniądze.
Zapytaj mamusi.
-
Gość: konrad gustaw, 217.17.37.1*
2009/06/27 22:53:13
To jest lepsze niz czekolada, to jest smak dziecinstwa! siostra robila kiedy jeszcze chodzilem do przedszkola, chyba nigdy nie dotrwalo do ostudzenia.. zjadalismy na cieplo, heh. Jutro jade kupic mleko w proszku

Dzieciakowi wypisujacemu tekstu o "szmirze" mozemy tylko wspolczuc, ze mamusia mu nic nie powiedziala :- .
-
Gość: gerard, 191.red-83-61-201.dynamicip.rima-tde.net
2009/07/03 21:49:47
wlasnie popieram tych co przeszli stan wojenny i starszych ta dzisiejsza mlodziez te leszcze nic nie maja pojecia ze kiedys byly kartki i nie bylo czekolady i bananow....a czekolada domowa jest o wiele lepsza.pozdrawiam
-
Gość: Gosia, chello087206015138.chello.pl
2009/07/28 19:29:56
A ja czasów komuny nie pamiętam a z wielką chęcią zjem taką czekolade. Musi być pyszna :):)
-
Gość: Adrian, apn-77-115-82-253.dynamic.gprs.plus.pl
2009/09/13 19:42:28
Czekolada pyszna, na pewno nie ma tyle chemii co w tej ze sklepu...
-
Gość: Ewelka, 94-240-42-136.lukman.pl
2009/09/18 10:14:19
Ja też nie pamiętam czasów komuny, bo urodziłam się zaraz po nich:) ale rodzice czasem nam opowiadają jak to było:) A tak na marginesie do Chocoka...jakbyś choć raz przeczytał skład to wiedziałbyś, że taka czekolada zawiera mleko w proszku i inne syfy. A ja zaraz zabiorę się za tą czekoladę:):):)
-
Gość: Aga, 86.46.255.15*
2009/10/09 22:55:45
A ja wlasnie zrobilam tą czekolade, wyszła przepyszna tylko mam nadzieje, że stężeje :) a jak nie to bedziemy jesc łyżeczkami ;)
Pzozdrawiam
-
Gość: do kasiaba1, eex81.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/15 21:03:59
ty nie rozumiesz idei robienia domowej czekolady prawda ze mozna isc do sklepu ale od tej ilosci chmi jaka tam jest to juz powinnas swieciac w ciemnosciach
-
Gość: PIasek, abqk46.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/17 18:11:39
pyszna
-
Gość: morela, ip-83-134-118-195.dsl.scarlet.be
2009/11/26 15:50:59
bardzo dziekuje za podanie przepisu,ten smak przypomina mi dziecinstwo,mimo ze mama zrobila ja tylko raz;)
-
Gość: Gocha, acsd162.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/27 09:59:17
bardzo dziękuję za przepis:) już lata świetlne minęły od czasu, gdy jadłam taką czekoladkę, chętnie zrobię ją swoim dzieciom:) mleko w proszku już kupiłam:)
-
Gość: Kasiulka, public-gprs32788.centertel.pl
2010/01/03 19:01:28
Super przepis. Te dzisiejsze czekolady może i są dobre ale ta z mleka w proszku to palce lizać . Moja mama dodawała orzechy jeszcze. Ale to już w zależności co kto lubi. Szukałam tego przepisu tak długo i nagle wpadłam na pomysł że w internecie jest wszystko.
-
2010/01/04 21:44:19
Pamiętam ten smak i.....chyba do niego powrócę MNIAM
-
Gość: hanulla, 188.146.65.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/01/18 23:07:05
a ja kupilam czekolade i lezy w lodowce kupilam mleko i chcialam mezowi zrobic czekoaldke bo lubi słodkosci wyszla dobra smakowalam ale jutro bedzie jeszce lepsiejsza apropos dodalam jescze ryzu prazonego bedzie boska a teraz ide spac
-
Gość: Madzia, chello089077019105.chello.pl
2010/01/30 10:59:48
juz czekoladka leży w lodówce i twardnieje ale juz sporo podjedzone :) pychota
-
Gość: izuss1304, abjb61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/31 15:22:15
to jest pyszne.^ mimo że mam 14 lat smakuje mi o wiele bardziej niż zwykła czekolada ze sklepu. genialny przepis.^ polecaam.;D
-
Gość: ida_jastarnia, chello089074197105.chello.pl
2010/02/05 09:47:23
czytając niektóre komentarze żal :D ja w sumie chciałam spróbować własnoręcznej czekolady pamiętam jak kiedyś siostra robiła ale wydaje mi się że miała przepis że jeszcze do piekarnika ją wkładała no ale nic spróbuje tego przepisu :)
-
Gość: paczus, host-9.lan-177.netconnect.pl
2010/02/09 20:21:36
az lezka sie kreci same wspomnienia z ta czekolada
-
Gość: paczus, host-9.lan-177.netconnect.pl
2010/02/09 20:25:56
przypomina dni z dziecinstwa kiedy to niebylo czekolad, pomaranczy i wszystko bylo na kartki a dzisiejsza mlodziez jada fasfody z mc donalda i pizzeri
-
Gość: , host-89-230-220-90.lublin.mm.pl
2010/02/20 16:45:20
przecież do tych czekolad, które można kupić w sklepie też dodaje się mleko w proszku... wystarczy przeczytać skład... to jest dopiero syf
-
Gość: syla319, acvf198.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/23 10:12:14
uwielbiam czekoladę z mleka w proszku dzisiaj będę robiła już nie mogę się doczekac pozdrawiam wszystkich.
-
Gość: Karolina, 178.182.97.13.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/03/24 12:57:15
Bardzo smaczne tylko czeba czekać aż zastygnie ale pierwsza klasa
-
Gość: , 188.146.35.25.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/04/09 14:34:05
Ten internet jest SUPER!!! Jutro robię urodziny córeczce i tak sobie myslę "a może by zrobić czekoladę, taką jak nam mama dawniej robiła?" Ale to były czasy, kroiliśmy po takim niezłym kawałku z tacki, a czasem to nie bardzo było juz co wylać na nią bo w czasie robienia zbyt często "oblizywaliśmy łyżkę"...I wystarczyło kliknąć na
"czekoladę" i mam przepis!
-
Gość: DANUŚ, efr243.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/10 19:10:04
WŁAŚNIE ROBIĘ TĄ CZEKOLADĘ,MAM NADZIEJĘ ŻE MI WYJDZIE
-
Gość: , 94.254.144.20*
2010/05/14 15:15:14
kurwa jebana
-
Gość: Tancerka, 85.117.20.4*
2010/05/17 18:28:11
pamietam z dziecinstwa taka czekolade - mama zawsze wrzeszczala bo nigdy nie moglismy z rodzenstwem doczekac az sie ostudzi i zajadalismy na cieplo - zaraz ide ja robic ..............mniam - pysznosci

Ten tam co nie mial pojecia o czekoladzie - wspolczuje ci tylko ze nie wiesz co tracisz - ta czekolada jest nieziemnska
-
Gość: Aneta, apn-95-41-199-200.dynamic.gprs.plus.pl
2010/07/08 18:22:07
Jeszcze nie zrobilam, ale juz kocham ten przepis :))))
-
Gość: , p4feba3fc.dip.t-dialin.net
2010/07/13 17:47:25
MNIAM!!!!
Pozdr. Akslibis
-
Gość: hekere, 195.47.201.3*
2010/07/27 09:23:19
Przepis może i dobry ale brakuje zasadniczo jednej podstawowej rzeczy.
Kluczem do udanej czekolady, takiej twardej ale bardzo mlecznej jest czas, czas gotowania składników zanim doda się mleko w proszku.
Ile ten czas wynosi tego nie zdradzę, to moja słodka czekoladowa tajemnica :-)
-
Gość: , ip136-180-173-82.adsl2.static.versatel.nl
2010/08/04 15:38:15
Dzieki wielkie za przepis....Dostalam z plski mleko w proszku....ide do kuchni robic moja czekoladke z dzieciecych lat...hmmmm i ona wcale nie musi byc twarda...
-
Gość: Monika, 99-72-145-146.lightspeed.hstntx.sbcglobal.net
2010/08/12 00:28:31
Dziekuje serdecznie za super przepis! Czekolada juz sie studzi w lodowce :) Dodalam rodzynki bo bardzo lubie. Pozdrowienia i usciski z Houston, TX.
-
Gość: , 5e007442.bb.sky.com
2010/08/23 16:27:17
Ten przepis jest genialny moje dzieci byly zachwycone
-
Gość: , 095160166072.szprotawa.vectranet.pl
2010/10/16 12:13:39
Wspomnienia ożywają,wspaniała sprawa!czekolada palce lizać!
-
Gość: pamiętam,mama robiła, opole.airmax.pl
2010/10/28 14:36:38
mama robiła taką czekoladę, już zapomniałam jak smakuje, muszę koniecznie zrobić :)

A tak propo to taka czekolada ze sklepu nie tylko ma też mleko w proszku, lecz inne środki konserwujące... zaraz będę w sklepie to kupię mleko w proszku :)

Pozdrawiam i dziękuję za przypomnienie przepisu, a jak będę w domu to zapytam mamy jak ona robiła tą czekoladę...
-
Gość: kasza, abse37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/03 13:48:15
super jest ta czekolada
-
Gość: ach, 95.108.7.5*
2010/11/15 16:55:33
We wszystkich czekoladach "przemysłowych" (i innych słodyczach, a nawet w wędlinach) występuje lecytyna sojowa - a jak wiadomo większość upraw na ziemi to soja modyfikowana genetycznie, której wpływ na nasze zdrowie nie jest znany, ale wyniki badań niezależnych naukowców nie są aż tak różowe. A koncern Monsanto nie jest zainteresowany spadkiem zysków ze sprzedaży tejże soi. Jedynym wyjściem jest więc robienie domowej czekolady, bowiem przy zmodyfikowanej soi mleko w proszku to niewinny dodatek.
-
Gość: Krzysiek, ppp-02-zadebie.timplus.net
2010/11/24 18:48:03
Zrobiłem czekoladkę z przepisu z moim 4 letnim synkiem, jest to po prostu mistrzostwo świata. Przypomniały mi się czasy jak robiła mi ją moja mama. REWELACJA
-
Gość: Gosia914, 94.254.198.*
2010/11/26 09:16:32
Tak jak ktoś napisał powyżej... "...smak dzieciństwa" po prostu pychotka
-
Gość: smoku, 87-194-51-232.bethere.co.uk
2011/01/15 13:30:30
Ale mnie nakręciłyście , idę po składniki do sklepu i napiszę jak mi wyszła czekolada :)
-
Gość: smoku, 87-194-51-232.bethere.co.uk
2011/01/15 13:30:47
Ale mnie nakręciłyście , idę po składniki do sklepu i napiszę jak mi wyszła czekolada :)
-
Gość: daniel, nat-4.desire24.com
2011/01/22 18:18:48
ja męczyłem mamę by poszukała przepisu, a ona że wywaliła ten super zeszyt. Normalnie świętokractwo. a tu masz. przepis jak malowany w necie jest. zobaczę czy smak ten sam będzie co 25 lat temu. przed nami mama chowała czekoladę na szafę. jezu, jakie to były kombinacje, by się tam dostać. ale zdobycz była tego warta. pozdrawiam wszystkich 30+
-
Gość: Nika75, dpt63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/28 10:43:27
Jestem zaskoczona, że od 2007 r. do dziś tyle osób pisze komentarze do przepisu na czekoladę! Wzruszyłam się. Też pamiętam ten smak z dzieciństwa i dzisiaj zamierzam skorzystać z tego przepisu i z moją trzyletnią córeczką zrobić czekoladę. Trzymajcie kciuki, żeby wyszło, bo nie jestem dobrą kucharką:)
-
Gość: hubert, frani012rt01-warsh002rt05.inetia.pl
2011/07/10 21:36:03
ja sb robie taka czekolade czesto :D
ale ja mam troche inny przepis.

1.szklanka cukru i szklanka mleka- rozpuszczamy cukier w mleku i gotujemy.
2.dajemy 1/3 masła i 1 łyżeczka kakao.
3.mieszamy aby niebyło grudek.
4.po 20 minutach gotowania wsypujemy 1.5 szklanki mleka w proszku.
5.mieszamy łyżką, lub mikserem (lepiej mikserem bo niema grudek)
-
Gość: , ppp105.poll-3.oslink.pl
2011/07/26 15:55:22
zuzia ty masz 5 lat a sama to zrobiłaś? SWEET!!!!!!!!!!! mam 9 lat i bym nie zrobiła tego sama
-
Gość: Karawana0422, eni47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/31 12:57:34
Tak czytam te wasze komentarze i aż mam taką pustke w żołądku na myśl o tej czekoladzie... Bardzo chce jej spróbować. Jestem fanką czekolady i już nie moge się doczekać jak bedzie stygła w lodówce :) Pozdrawiam ;D
-
Gość: andzia, host-89-230-17-140.miedzyrzecz.mm.pl
2011/09/11 14:42:08
mniami włąśnie ja zrobiłam moja córcia łyżkę i garnek oblizuje ;) pamietam te czasy kiedy jeszcze bezy sie robiło ;)
-
Gość: adek, user-46-113-193-186.play-internet.pl
2011/10/01 17:09:02
Czy ktos z was probowal robic te czekolade z krowiego mleka,smietanie, albo na smietance do mleka? I dodac do tego wiecej kakao? Bo mam takie wrazenie ze nie potrzebnie dodajecie ten tluszcz z margaryny czy z masla lepiej by bylo,moze, zeby ten tluszcz byl ze smietany albo z tlustego mleka?
-
Gość: balba, 193-34-3-1.chelmnet.pl
2011/10/03 20:18:57
CZEKOLADA PALCE LIZAC.DZIECIAKI SIĘ ZAJADAJĄ.TO NIE TAKA CO W SKLEPACH.PYCHOTKA.DODAŁAM JESZCZE ORZECHY LASKOWE:)
-
Gość: gabstor, user-109-243-234-56.play-internet.pl
2011/12/12 12:21:12
super skożystam
-
Gość: Issaminae, affx168.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/19 17:18:18
Podzielam zdanie jednego z poprzednich komentatorów przepisu. Również sugeruję, że można by spróbować zmodyfikować lekko przepis, by był bardziej ekologiczny... Mleko w proszku nie jest specjalnie naturalnym produktem. Mam nadzieję, że czekolada będzie pyszna, mam zamiar zrobić ją rodzicom jako prezent na święta. :)
-
Gość: KasiaSz, 77-255-49-213.adsl.inetia.pl
2012/01/21 18:51:52
Nie dodawajcie margaryny (tluszcz utwardzony,juz lepiej troche oleju). Polecam tez odrobine chili i skorke z cytryny! Taka czekolada wymiata wszystkie sklepowe!!!
-
Gość: Farmeer, pc-113-40.strong-pc.com
2012/02/04 00:07:01
To jest to na co czekałem.. szukałem kiedyś ale jakoś nie mogłem znaleźć.. i tak sobie siedzę i myślę ze może zanim pójdę pakować się do wyra to zerknę w necika co tam słychować.. i co ? no i super czekoladowo się to zapowiada.. jutro idę poszukać mleka w proszku i żaden BARAN mnie nie zniechęci żeby zrobić czekoladę, która przypomina dzieciństwo a w szczególności kombinowanie jak to zrobić żeby zostawić jak najwięcej na jutro :)

PS: przepis dokładnie taki sam znalazłem i ciekawe że nawet opis jest ten samiuśki.. kto tu od kogo CTRL+C a potem CTRL+V ? to nieważne.. ważne że jest przepis.. pozdrawiam.
www.choco-express.com/przepis-na-czekolade.php
-
Gość: Farmeer, pc-113-40.strong-pc.com
2012/02/04 15:49:10
Zrobione.. nieźle smakuje, cieszy i raduje.. ale coś mi się mleko w proszku nie do końca rozmieszało i mam grudki.. ale też fajnie wygląda i smakuje bo tak troche jak by tak miało być.. nie jest to smak sklepowej czekolady ale można pokombinować.. bedę eksperymentował jak coś wymyślę to tu napiszę.. pozdrawiam.
-
Gość: kaczka, media3-lannet.jarsat.pl
2012/03/01 21:04:38
uwielbiam ta czekolade pamietam jak mamuska robila ten przysmak mniam mniam ostatnio sie zastanawialam jak to sie robilo i prosze znalazlam dzieki za przepis :):):):)
-
Gość: margo, 77-253-128-168.adsl.inetia.pl
2012/03/08 18:28:23
Smak ja z dzieciństwa! Dzięki za przepis! Choć następnym razem dam mniej cukru niż w przepisie.
-
Gość: aneta, user-164-127-12-117.play-internet.pl
2012/03/10 20:17:53
ale stare dobre czasy hmmm cala blacha sie studzi ;) kusiciele
-
Gość: , 91.232.140.118.rudna-net.pl
2012/03/31 18:48:06
az mi sie lezka w oku zakrecila, pamietam jak Ciocia robila ta czekolade a my z kuzynostwem nie moglismy sie doczekac kiedy stwardnieje i "kradlismy" taka lekko ciagnaca:)
-
Gość: Ania, 81.219.109.*
2012/04/16 15:26:36
ja robię to z mlekiem granulowanym + dodaję herbatnik- jest również bardzo pyyyyszne. :)
-
Gość: , 94-194-193-95.zone8.bethere.co.uk
2012/04/17 22:41:16
a czy można użyć do tego mleko dla niemowląt np ''Hipp'' bo mam w zapasie :)
-
Gość: , 213.192.91.10*
2012/05/10 17:28:48
No czekolada superska!!!! Pamietam tamte czasy, nie raz taka czekoladka sie opychalam!! Moje dzieci patrzyly troche dziwnie, co to ja mieszam, ale potem niemogly sie oderwac od garnuszka :o)
-
Gość: , 188.147.182.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/05/24 16:05:40
Wspaniała.
-
Gość: ika, 89-74-186-192.dynamic.chello.pl
2012/06/11 20:07:53
robię ją już trzeci raz w tym miesiącu ;p
dodaję migdały i żurawinę , plus trochę cukru z aromatem dzikiej r óży.
moja mama nigdy takiej czekolady nie robiła więc dla mnie to nowość...
ciekawa jestem jak zrobić żeby była twardsza.
dzieki za przepis!
a dupa rośnie ;p
-
Gość: , apn-31-0-7-231.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/26 11:22:31
Świetna trochę trwa aż porządnie stwardnieje ale palce lizać
-
Gość: , apn-31-0-7-231.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/26 11:32:48
nie wylewać na folię aluminiową nie twardnieje jak sklepowa więc szkoda tracić czekolady i męczyć się z folia
-
Gość: Jasiek, 89-79-103-121.dynamic.chello.pl
2012/08/29 00:08:38
Ten przepis to bzdura. Zrobiłem dokładnie według niego i czekolada, pomimo leżenia kilkanaście godzin w lodówce a nawet w zamrażalniku jest miękka. Ponadto zgodnie z nim wylałem czekoladę na folię aluminiową i teraz nie chce mi się oderwać, więc wyłuskuję łyżką.
Chciałbym jeszcze udzielić porady: jeżeli kostka masła jest teraz mniejsza to można dać więcej trochę niż jej połowę i nie trzeba stosować "Kasi" z chemią. Proste? Wolę przepisy opracowane przez panów, bo są konkretni. Spytam jeszcze, że skoro czekolada kiedyś była na kartki, to dlaczego te czasy Pani nazywa dobrymi?
-
Gość: Ajtam, host-89-229-67-137.szczecin.mm.pl
2012/10/03 22:12:28
Szanowny Panie Poprzedniku, mnie czekolada wyszła stosunkowo rzadka, ale zgęstniała po wystygnięciu, myślę, że różnice tkwią w rodzaju mleka w proszku, czy odtłuszczone, czy pełne i takie tam.. Poza tym margaryny też mają różną zawartość tłuszczu, a jeżeli jest go mniej to rzecz jasna więcej jest wody. Także nie ma się co denerwować tylko następnym razem dosypać trochę więcej mleka w proszku jak widać, że się jeszcze bezczelnie czekolada leje. Tak czy siak - smak faktycznie przywołuje dzieciństwo i jest nie do przebicia. Wcześniej ktoś pisał o tym, że mleko w proszku fuuj i że lepiej iść do sklepu - a ta w sklepie to niby z czego robiona? Też z mleka w proszku i jeszcze całej masy niezidentyfikowanych świństw. Osobiście na przykład nie mogę sobie pozwolić na sklepową czekoladę i większość słodyczy, bo jest w nich soja w postaci lecytyny, a soi spożywać nie mogę. Także zdecydowanie genialnym rozwiązaniem jest dla mnie taka właśnie alternatywa, poza tym prostota składu jest tej czekolady największym atutem. Pozdrawiam i dzięki za świetny przepis :)
-
Gość: Ana, aels252.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/12 14:55:32
po prostu zajeb***** własnie zjadłam, nie zdazyła się zsiądnąć;-)
-
Gość: , cbg196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/17 19:05:47
witam!moja rodzinka to sami panowie.łasuchy do kwadratu.ta czekolada jest na tak zwane :szybko,bo nam się chce coś słodkiego.nigdy nie zastyga.czekoladowa pycha.
-
Gość: AdKa, oqs250.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/10 09:54:46
Bardzo się cieszę, że to "powiesiłaś", właśnie szukałam przepisu na czekoladę mojej babci, bo dziś nagle doznałam "olśnienia", że czekolady Wedla i Wawelu, których mamy tonę w domu po Św. Mikołaju (mam 4 dzieci) są dziwnie słodkie i dziwnie bez smaku i coś w nich jest "w ogóle" dziwnego. Dzisiaj idę po składniki:)
-
Gość: ankalena, 77-242-233-102.net.pbthawe.eu
2012/12/22 18:03:39
OJJJ pychota, taka czekolada kojaży mi się ze Świętami. Zawsze w okolicy Bożego Narodzenia tata przyżądzał taka czekoladę z orzechami laskowymi, które wcześniej zrywaliśmy podczas rodzinnych spacerów.
-
Gość: ankalena, 77-242-233-102.net.pbthawe.eu
2012/12/22 18:08:16
nasza zawsze była klejąca i nie odrywała się od foli ale właśnie taka ma być jej smak jest niepowtarzalny
-
2012/12/22 20:27:42
Babciny przepis na czekoladę zawiera jeszcze jeden dodatek w postaci 2 łyżek cukru waniliowego. Czekolada pachnie wówczas jeszcze bardziej słodko ;) Polecam :)
-
Gość: Cukiernik, 87-207-69-125.dynamic.chello.pl
2014/03/12 07:49:03
Witam.
Patrze, patrzę i ostrzegam sobie dla dobra innych ludzi przed badziewnymi przepisami.
Ten jest taki średni lecz dobry. Wymaga kilku poprawek.
Jeśli chcecie osobiście zdrowiej lepiej dodać masło w mniejszej ilości bo margaryna zawiera kwasy trans, które zwiększają zachorowalność na raka.
Trochę mniej mleka w proszku przede wszystkim, dla ciemniejszej czekolady można dodać więcej kakao.
Z masłem wychodzi znacznie lepsze i bardziej maślane, nie trzeba nawet dodawać tyle mleka w proszku.
Warto ten przepis wziąść pod uwagę, szkoda, że w cukierni nie korzysta się z takich przepisów:)